baner_LE.jpg

Профил града Лесковца

Водич за инвеститоре

Водич за инвеститоре

Буџет града

Vodič kroz upravu

Питања грађана

 

Optimus 

Optimus 

Сарадња са привредним сектором ПДФ Штампај Е-пошта
 Градоначелник у посети предузећу "Бата Ђ"

  

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић обишао је данас приватно предузеће „Бата Ђ" власника Братислава Ђорђевића у селу Стројковце крај Лесковца.

Ово предузеће послује 5 година и бави се производњом и продајом тапацираног намештаја. Повод посете било је пресељење у нове производне погоне.

  

- Драго ми је да смо данас у новим погонима компаније" Бата Ђ" које је од мале радионице за тапацирање намештаја прерасло у производно трговинско предузеће са 25 запослених - нагласио је градоначелник Лесковца.

Он је додао да је неопходно растеретити јавни сектор и отварати реална радна места, те да је зато сваки запослени радник у производњи задовољство, не само за самог послодавца, већ и за локалну самоуправу.

Буџетом за 2015. годину планирано је 60 милиона динара за подстицаје запошљавања и то: 28 милиона за конкурсе расписане у 2014. години и 32 милиона за нове конкурсе.

Власник предузећа " Бата Ђ" нагласио је да радује иницијатива града да се подстицајима поспешује запошљавање и да ће ово предузеће то у овој години и искористити.

  

Посета компанији "Бата Ђ" била је и прилика да градоначелник Лесковца ексклузивно објави да је град Лесковац из републичке касе данас добио 110 милиона динара помоћи за реализацију важних инфраструкртурних пројеката.

Од тог новца биће завршена обилазница око Лесковца, део ће бити искоришћен за промену водоводне мреже, али и за све друге важне послове који чекају град у 2015. години.

Из градске касе данас је уплаћено и милион динара социјалне помоћи. По 5 хиљада динара добили је 200 социјално угрожених лица. 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО „ДРВОПРОДУКТ КОЦИЋ“  

  

Имајући у виду значај који мала и средња предузећа имају за домаћу економију, градоначелник Лесковца Горан Цветановић посетио је породичну фирму „Дрвопродукт Коцић“ у Стројковцу и упознао се са условима пословања.

Уз пољопривреду, дрвопрерађивачка индустрија једна је од заступљенијих и перспективнијих грана привреде на југу Србије, речено је приликом посете.

  

- Предузетнички дух, на какав наилазимо у овој фирми, красио је Лесковац између два светска рата када смо по развијености занатства, трговине и индустрије били одмах иза Београда, а по развијености текстилне индустрије чак први у Србији. Баш у Стројковцу некада је радила прва гајтанара у Србији - подсетио је градоначелник Цветановић.

Он је овом приликом нагласио да је град отворен за сарадњу и комуникацију са привредницима и за решавање њихових проблема. 

У фирми „Дрвопродукт Коцић“ сада је запослено око 50 људи.

  

-  Планирамо да током идуће године повећамо производне капацитета, а у складу са тим и број запослених - рекао је Горан Коцић, власник фирме.

Поред добрих пословних резултата које бележи, ова породична фирма пример је друштвено одговорног предузећа. Наиме, током поплава које су ове године задесиле нашу земљу, власник Горан Коцић био је укључен у пружањe помоћи угроженим становницима.

  

Осим тога, у току је припрема терена за изградњу дечијег игралишта у Шаиновцу које у потпуности финансира ова фирма.  

ЦВЕТАНОВИЋ: ГРАД ЋЕ ПОДРЖАВАТИ ПРИВРЕДУ 

  

Руководећи се једним од својих основних циљева који подразумева стварање повољног привредног амбијента у граду, градоначелник Лесковца Горан Цветановић посетио је грчку фирму „Аутостоп интериорс“ и овом приликом разговарао са њеним руководством.

Овим састанком настављена је добра пракса која је започета прошле године, а у оквиру које се локално руководство у директном контакту са привредицима упознаје са условима у којима раде. Осим тога, у 2013. години издвојено је 60 милиона динара за подстицаје запошљавања, што је највише од свих локалних самоуправа у Србији.

  

-  Мислим да смо направили добар потез. Мере су дале одређене разултате и ми ћемо се трудити да у нацрту буџета за 2015. предвидимо још већа средства за те намене, мада је у овом часу још увек рано говорити о буџету за 2015. годину - рекао је градоначелник Цветановић.

Власник фирме „Аутостоп интериорс“ Пицикос Панајотис истакао је да ће у скорије време доћи до проширења производње.

  

-  До краја идуће године примићемо још 100 нових радника - најавио је Панајотис.

„Аутостоп интериорс“ у Лесковцу је отворено пре више од годину дана.  

СРПСКИ ПРИВРЕДНИК ИЗ ЧИКАГА У ПОСЕТИ ЛЕСКОВЦУ

  

Слободан Павловић, српски приредник из Чикага, посетио је Лесковац и са градоначелником Гораном Цветановићем разговарао о могућој сарадњи кроз јачање партнерских и пријатељских односа.

Обе стране показале су заинтересованост за успостављање и развој економских односа. По завршетку састанка, који је одржан у кабинету градоначелника, његови учесници посетили су „Поречје“ Вучје.

  

-  Људи улажу у север Србије, али мислим да југ има доста потенцијала и да треба улагати и развијати и овај део земље - рекао је Слободан Павловић.

- Надамо се да је ово почетак сарадње између града Лесковца и господина Павловића - истакао је Горан Цветановић, градоначелник Лесковца. 

ГРАДОНАЧЕЛНИК РАЗГОВАРАО СА ПРИВРЕДНИЦИМА БРЕСТОВЦА 

  

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић одржао је састанак са приватним предузетницима из Брестовца и околине на којем је разговарано о важним питањима и унапређењу сарадње.

Током последње две године локална самоуправа радила је на стварању услова за привлачење инвеститора, о чему  сведочи и сертификат НАЛЕД-а којим је потврђено да је Лесковац град са повољном пословном климом. Конкретни резултати биће ускоро видљиви, рекао је градоначелник Цветановић обраћајући се приватним предузетницима.

- Задовољство ми је да вас обавестим да сам пре неколико дана постао један од 9 чланова Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој(НАЛЕД) - додао је Цветановић.

  

У делу састанка на којем је разговарано о условима рада у Брестовцу Жикица Стојановић, начелник Градске управе за урбанизам и стамбено-комуналне послове, рекао је да је ова управа добила потврду да су испуњени сви урбанистички услови за изградњу водоводне и канализационе мреже.

Међу 50 учесника овог скупа нашао се и Јовица Јанковић који планира да, уколико испуни све потребне услове, у Брестовцу отвори аква парк.

- Захваљујем се надлежним службама на ажурности када је реч о документацији, искрено се надам да ћу успети да испуним и остале услове како би релизовао своју идеју - рекао је Јанковић.

Представници Агенције за локални економски развој (АЛЕР) овом приликом презентовали су привредницима свој програм „Партнерством до заједничког успеха“.

Организатори састанка били су Дом културе у Брестовцу и АЛЕР. 

Састанак са привредницима


      Градоначелник др Горан Цветановић наставља серију састанака са најуспешнијим привредницима лесковачког краја.

„План капиталних инвестиција 2014-2018 и План инфрастуктурног развоја за 2014. годину“, као и решавање актуелних проблема са којима се привредници свакодневно суочавају били су главна тема састанка одржаног 5.12.2013. године.

Састанку су, поред градоначелника др Горана Цветановића присуствовали и представници четрдесетак највећих послодаваца на територији града који запошљавају од 10 до 250 радника.

У складу са стратегијом подршке коју град Лесковац пружа и планира да понуди локалној привреди у циљу повећања степена одрживости и јачања конкурентности предузећа и предузетника Лесковца, градоначелник је позвао присутне да предоче проблеме са којима се сусрећу како би се што пре кренуло у решавање истих.

Градоначелник је упознао присутне са чињеницом да је град Лесковац одвојио значајна средства за подршку привреди као што је Јавни позив за нова радна места који подразумева финансирање сваког радног места у износу од 120.000,00 динара а који ће реализовати АЛЕР.

На овом састанку привредницима је пружена могућност да дају своје предлоге пројеката који су од значаја за даљи развој града Лесковца као и да оцене листу пројеката предложене од стране Савета за развој града, а ради се о Плану капиталних инвестиција 2014-2018 и Плану инфраструктурног развоја за 2014. годину.

Састанак, који је протекао у двочасовној дискусији и договору да се што пре крене са решавањем горућих питања, организовала је Агенција за локални економски развој.

 


 

До краја године још 500 нових радних места


      У разговору са власницима Џинсија, градоначелник Цветановић је истакао да су нашем граду потребне нове инвестиције и нова радна места и да је свака компанија која је спремна да улаже капитал и развија производњу добродошла. Градоначелник Лесковца Горан Цветановић обишао је компанију Џинси Србија, која у Лесковцу послује од 2011. године. Компанија Џинси Србија шири производњу у Лесковцу. У три погона до краја ове године посао ће добити 760 радника текстилне струке. Месечна производња која сада износи око 50 хиљада јединица производа, биће удвостручена.

У овом тренутку на листама Националне службе запошљавања је 2500 радника текстилне струке, од којих је чак 80 процената жена. Лоша је и квалификациона структура, јер се углавном ради о женама са трећим степеном стучне спреме.

Инвеститори из Истамбула нагласили су да је важно да што пре добију грађевинску дозволу за завршетак погона за каменовање тексаса у Срболеку, који би требало да буде завршен до Нове године. Рад овог погона привући ће и друге турске текстилце да отварају погоне у Лесковцу,  јер ће у њему моћи да у потпуности припреме тексас за прераду и шиће.

 


 

Све од пластике за пољопривреду на једном месту

 

   Градоначелник Лесковца Горан Цветановић са сарадницима посетио је приватну компанију „Бане Комерц“ из Кумарева код Лесковца. У жељи да сазна са каквим се проблемима суочавају привредници Лесковца, да ли су задовољни сарадњом са локалном самоуправом и како би заједнички могли да побољшају привредни амбијент у граду, градоначелник Горан Цветановић обишао је данас компанију „Бане Комерц“, једну од најуспешнијих на југу Србије.

Говорећи о свом предузећу Бранислав Пешић је истакао да ова компанија постоји преко 20 година и да се производњом пропиленских влакана, канапа, врећа и свега осталог за пољопривреду бави последњих десетак година. Предузеће запошљава 210 радника, од чега само неколико у рачуноводству. Плате су редовне, а најнижа зарада износи 22 000 динара. Месечна производња прелази 500 тона, од чега чак 60 процената одлази на ино тржиште. Ради се углавном за познатог купца, а једно од правила пословање је и авансна уплата робе. Компанија поседује све неопходне сертификате, ради се у три смене, а производња се обавља на 8000 метара квадратних.

Градоначелник Цветановић је нагласио да су овакве компаније пример како се треба радити и да су приватни предузетници донекле спасили лесковачку привреду када је током деведесетих година више од 15 000 људи остало без посла у процесима приватизације и транзиције.

 


 

Градоначелник Лесковца посетио Хемијску индустрију “Невена”

 

   Успех који последњих година, након раскида приватизације са бугарском компанијом Булцват, постиже стотинак радника Невене, предвођених генералним директором Миљаном Миљковићем, је вредан пажње. Дуплирана је производња, повезан радни стаж, повериоцима су враћени дугови, исплаћен је социјални програм за раднике који су желели да оду... Најважније је, свакако, да се зараде исплаћују редовно и да просечна плата у овој години износи 30 000 динара, дупло више но пре две године.

По речима директора Миљковића, који је и привремени заступник капитала Агенције за имовину, фабрика је спремна за нову приватизацију, а заинтересованих купаца има. Додао је да је уговорена производња вредна преко два милиона евра, као и да је враћен ИСО стандард, који је ова фабрика изгубила док је била у власништву бугарске компаније Булцват, са којом је 2010. Године раскинут уговор о приватизацији. „Невена“ углавном своју робу продаје на домаћем тржишту, али се једна трећина производње извози у Црну Гору, Републику Српску, Босну и Херцеговину и Косово. Градоначелник Горан Цветановић је оценио да је „Невена“ била веома очигледан пример неуспешне приватизације, једне у низу које су уништиле лесковачку привреду. Истакао је да је локална самоуправа спремна да помогне свим привредним субјектима у граду, јер је борба за свако ново радно место приоритет нове локалне власти.

Градоначелник је похвалио рад директора „Невена“ јер је допринео да ова фабрика за релативно кратко време, почне да враћа стари сјај. У овом часу производни програм „Невене“ чини пет колекција за негу лица, руку, косе и тела али је најзаступљенија и најпознатија колекција за бебе „Косили“.


 

Домаћинско пословање – рецепт успеха

 

  Давне 2001. године Јовица Стојановић, електроинжењер по струци, остао је без посла у нишком МИН-у.Требало је одлучити шта даље. У договору са супрогом кренули су у мини производњу. Почели су да праве механизме за дрвну индустрију. Заложили су све. Због кредита, домаћинство су ставили под хипотеку. Рад, упорност и превасходно домаћинско пословање дали су резултате. Родило се предузеће Тами траде, које данас запошљава 90 радника. Плате су редовне, многи радници су ту од почетка. Обичне машине замениле су компјутеризоване. Производња је проширена.

Поред механизама, Тами траде производи и латофлекс дашчице, има сопствену алатницу. Од недавно, у саставу овог предузећа је и ексклузивни хотел у Нишу. Предузеће је регистровано у Нишу, али је производња смештена у селу Брестовцу. Због тога је градоначелник Лесковца Горан Цветановић посетио овог уваженог лесковачког привредника. Нагласио је да су Лесковцу потребни такви предузетници, који у оквиру мини производње, остварују доходак за себе и запошљавају одређени број радника. Јовица Стојановић је и велики донатор. Свом родном селу, Брестовцу донирао је цркву.


 

Град обезбеђује услове за нова запошљавања

 

  Градоначелник Лесковца Горан Цветановић свечано је пустио у рад гасну станицу у компанији Бим Теx у Лесковцу. На тај начин Бим Теx је постао четврто привредно друштво у општини Лесковац које ће користити гас као енергент После више од две деценије постојања и успешног рада, ова компанија ће у производном циклусу почети да користи гас, уместо мазута и струје. Уштеда ће износити око 30 %. Власник компаније Божидар Стоиљковић је врло често указивао на чињеницу да привреда југа Србије не може бити конкурентна у односу на друге делове Србије, јер скупи енергенти додатно поскупљују производњу. Изградњом гасовода од Ниша ка граници са Македонијом, ситуација је промењена.

Пуштајући у пробни рад једну од машина новог погона за производњу памучног конца за ручни рад, која ће користити гас као енергент, градоначелник Цветановић је истакао да је компанија Бим теx“ један од најзначајнијих и највећих произвођача свих врста тканина на југу Србије. Годишња производња премашује 2,5 милиона евра. На тржишту Европске уније пласира се чак 60% производње. - Та чињеница, као и податак да је Бим теx у последњих десет година инвестирао 7 милиона евра у објекте и опрему, чини нас као локалну самоуправу, поносним на ово привредно друштво. Нови погон довешће до отварање нових 50 радних места. С друге стране град ће помоћи власнику Бим Теx субвенцијама од 1000 евра по сваком новозапошљеном раднику, истакао је градоначелник Цветановић.

Власник компаније Божидар Стоиљковић открио је новинарима део својих планова за будућност. У наредних годину дана, нагласио је, требало би да се изгради фабрика за производњу вунених предива. Реч је о заједничком улагању са ино партнерима, а посао би требало да добије 300 радника За град Лесковац у коме је незапосленост велика, то је изузетно важна вест. Посета Бим Теx-у била је прилика да се овој компанији додели решење којим се усваја студија о процени утицаја на животну средину.

 
Program evropskog partnerstava sa opštinama