Основно ПДФ Штампај Е-пошта

Добродошли у ЛесковацУ срцу простране и плодне Лесковачке котлине, дугачке 50 и широке 45 километара, налази се град  Лесковац препун најразличитијих географских и туристичких мотива и објеката, који ће привући пажњу и најпробирљивијих посетилаца. Осим што је Лесковац препун занимљивих мотива и објеката, он је и значајан транзитни центар који повезује југ Европе (Грчка), преко Београда северозапад Европе, преко Приштине Јадранско море и преко Софије и Црног мора Евроазијски коридор.

leskovacСамо подручје општине Лесковац налази се на надморској висини од 210 до 240 метара и смештено је у плодној котлини, оивиченој Бабичком гором (1098м), Селичевицом (903м) и Сувом планином на истоку, Раданом (1409м) и Пасјачом на западу и Кукавицом (1442м) и Чемерником (1638м) на југу. На северу отворена је према Нишкој, а на југу, преко Грделичке клисуре, према Врањско-бујановачкој котлини.

Пошто га карактерише умерено-континентална клима са веома благим зимама и умерено топлим летима, Лесковачки крај обилује природним лепотама које су по својој разноликости и лепоти веома ретке. Бројне планине, језера, реке, бање, кањони, клисуре... одлика су овог краја. Средња годишња температура је 11 степени Целзијуса, а средња влажност ваздуха 64% лети и 84% зими. Просечно годишње падне 600 мм кише по м2. Лесковац је град у коме у просеку 160 дана у години нема ветра. Припада средњеевропској часовној зони, са оним уобичајеним летњим и зимском померањем времена.


leskovac

 
Program evropskog partnerstava sa opštinama