Природни ресурси ПДФ Штампај Е-пошта

  Извор: Општине и региони у Републици  Србији, 2013

 

   Пошто га карактерише умерено-континентална клима са веома благим зимама и умерено топлим летима, лесковачки крај обилује природним лепотама које су по својој разноликости и лепоти веома ретке.Бројне планине, језера, реке, бање, кањони, клисуре... одлика су овог краја. 


Реке

Највећа река лесковачког краја је Јужна Морава која тече од југа према северу и заједно са Западном Моравом чини Велику Мораву. У Јужну Мораву се уливају: Власина, која захвата воду из Власинског језера и протиче кроз Црну Траву и Власотинце; Ветерница, која протиче кроз Лесковац; Јабланица, која извире подно Гољака и протиче кроз Медвеђу и Лебане; Пуста Река, која креће са планине Радан, напуни Брестовачко језеро и протиче кроз Бојник. Вучјанка, која креће са планине Кукавице, протиче кроз Вучје и улива се у Ветерницу. У лесковачком крају познате су и Козарачка река, Предејанска, Копашничка и Сушица.

  

Биљни и животињски свет

Природна богатства лесковачког краја погодују великој разноврсности биљног и животињског света. Најраспрострањеније су од животиња: срндаћи, дивље свиње, зечеви, јаребице и фазани, док је код биљака приметно веома разнолико присуство лековитих и других корисних биљака. Прва флористичка истраживања на овој територији вршио је оснивач српске ботанике Јосиф Панчић крајем 19. века. Заједно са својим сарадницима он је пронашао на Острозубу изузетно ретку биљку, ендемореликт ловор вишњу - зелениче (Прунус Лауроцерасус). Више од 100 година ова биљка заокупља пажњу ботаничара из читавог света, јер се на њу досада наишло само у Бугарској и на још 2-3 локалитета. Због тога је Острозуб проглашен строгим природним резерватом. Иначе, лесковачки крај поседује још преко 50 ретких (углавним лековитих) биљака ендема и релката.                                           

 

Грделичка клисура

Десетак километара јужно од Лесковца, пространа лесковачка котлина почиње да прелази у брдовит предео под шумом. Ту настаје живописна Грделичка клисура, чији се најјужнији део зове Момина клисура. Кроз клисуру протиче река Јужна Морава. У наставку клисуре, на 25км од Лесковца, налази се Предејане, лепо планинско излетиште опкољено шумом, брдима, заклоњено од ветра и без магле - идеално за одмор. 

 

Обронци Бабичке горе

Ова нетакнута планинска лепотица богата је разноврсном дивљачи, а њена посебност огледа се и у томе што се са њених обронака пружа изузетан поглед на Суву планину, тако да може представљати полазну тачку за организовање пешачких планинарских тура. 

 

Кањон реке Вучјанке

Протичући кроз усеке, стене и литице планине Кукавице, река Вучјанка прави предивне канале, слапове и „казане“. У кањону дугом неколико километара има више атрактивних места за купање. У самом средишту кањона реке Вучјанке смештена је једна од најстаријих хидроцентрала на Балкану. Изграђена је 1903. године, а и данас је у функцији. 

 

Кукавица

Потенцијал за развој туризма у граду Лесковцу је планина Кукавица, која је смештена између Врањске котлине на југу, Лесковачке на северу, односно Грделичке клисуре на истоку и долине Ветернице, са највишим врхом Влајном (1441 м.н.в.). Овако ограничена захвата 587 м2 површине. Посебна је предност ове планине у податку да је од Лесковца удаљена само 16 км. Са њиме је спојена линијама приградског саобраћаја, велике учесталости полазака и путем са савременим коловозом. Планина Кукавица располаже природним условима за развој планинског и ловног туризма, обзиром на богатство ловне дивљачи, од којих су најзначајније дивље свиње и срнећа дивљач. Остале врсте дивљачи и птица, као и присуство предатора, доминирају овим пространствима којима ЈП "Србија шуме" газдује преко установљеног ловишта "Кукавица" које се налази на 1360 м н.в. Испред врха постоји ски стаза у дужини од 600 м, ширине 100 м, са просечним нагибом од 22 %. Кукавица је идеално место за припреме спортиста, планинарење и шетње у природи, сеоски туризам, брање   лековитог биља.  

 
Program evropskog partnerstava sa opštinama