baner_LE.jpg

Профил града Лесковца

Водич за инвеститоре

Водич за инвеститоре

Буџет града

Vodič kroz upravu

Питања грађана

 

Optimus 

Optimus 

Текстилна индустрија ПДФ Штампај Е-пошта

Лесковац, због развијености текстилне индустрије познат као некадашњи „Српски манчестер“, данас у овој грани индустрије покушава да поврати свој стари сјај. Данас је у Лесковцу заступљена производња,од примарне производње предива различитог састава до готових производа (трикотажа, чарапе, метража, лака и тешка конфекција). Присуство  страних компанија је највеће управо у овој области. У табели је приказан просечан број радника према званичним подацима из Агенције за привредне регистре.

  

 Preduzeća u tekstilnoj industriji po broju radnika, 2013.

Najveća preduzeća u tekstilnoj industriji

Prosečan broj radnika u 2013. godini

FALKE SERBIA

443

JEANCI SERBIA DOO LESKOVAC

250

BIM-TEX DOO LESKOVAC

64

MATEKS DOO LESKOVAC

18

                                             

Немачка компанија „Фалке” бави се производњом чарапа дуже од једног века.Нова фабрика у северној индустријској зони у Лесковцу површине 15.000м2 тренутно запошљава 620 радника.

 

„Јeanci Истанбул” је компанија из Турске, која се бави производњом висококвалитетног џинса. Ова компанија је закупом две хале упослила више од 680 радника.  Куповином Brownfield-a Јеанци има у плану отварање трећег погона. 

 

Компанија “Ауто стоп интериорс” из Атине на почетку је своје инвестиције у Лесковцу. Компанија се бави производњом пресвлака за седишта и подних простирки за аутомобилску индустрију. Њихови производи представљају компоненте прве уградње у аутомобиле Toyota, Форд и Chrysler.

Компанија користит производну халу некадашњег Зевелона, површине 12.000м2, у северној индустријској зони и тренутно запошљава 80 радника. Наредне године ће инвестицијом од  милион евра адаптирати и опремити постојећи простор, у коме ће запослити још 300 радника.

Поред ових постоји 5 малих предузећа и 4 производне предузетничке радње које упошљавају  од 5-15 радника. Већина ових малих предузећа извози своје производе у Албанију, Немачку, Бугарску, Хрватску, Црну Гору  и Словенију.

 

 
Program evropskog partnerstava sa opštinama