ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ ПДФ Штампај Е-пошта

  

Представницима 34 локалне самоуправе које су потписале Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу, јуче су уручене плакете на скупу у Београду који је организовала Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), уз финансијску подршку ЕУ и Владе Швајцарске кроз развојни програм Европски прогрес.

Град Лесковац који је ову повељу потписао 14. марта 2013. године, на скупу су представљале Ана Волф и Ивана Стеменковић, испред Одбора за родну равноправност и Ана Јовановић, помоћница градоначелника.

Овом приликом говорили су и Милана Рикановић, в.д. директора UN Women Србија, Грем Тиндал, менаџер програма Европски ПРОГРЕС, УНОПС, Розета Алексов, координаторка за родну равноправност Сталне конференције градова и општина и Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност.

Михајловић је овом приликом изјавила да је запосленост жена у Србији 35 одсто, а мушкараца 50 одсто и поручила да би запошљавање већег броја жена допринело бржем расту привреде.

-   Припремили смо и нови Закон о родној равноправности, стратегију, акциони план, али мора све то да се пребаци и на локалне самоуправе - рекла је Михајловић додајући да је покренуто и усклађивање кривичног и породичног закона. Такође, нагласила је да ће буџет за 2016. годину бити родно сензитиван, као и да ће први пут у Србији постојати родно буџетирање.

 Михајловић је најавила да ће Координационо тело прогласити 2016. за годину борбе против насиља над женама у Србији и указала да су ове године у Србији убијене 34 жене у породичном насиљу.

Потпредседница Владе је подсетила да је Србија једина европска земља у којој Координационо тело за родну равноправност, формирано у октобру 2014. године, функционише на нивоу потредседника владе, са циљем укључивања жена у политички, економски и друштвени живот.

 Михајловић је поручила да институције морају да раде заједно, али да је важно да се и мушкарци укључе у борбу за родну равноправност. Она је нагласила да је важно да се на унапређењу родне равноправности ради и на локалном нивоу и истакла да у готово 100 општина и градова постоје савети за родну равноправност.

 
< Претходно   Следеће >
Program evropskog partnerstava sa opštinama