ОД 2016. УВОДИМО РОДНО БУЏЕТИРАЊЕ ПДФ Штампај Е-пошта

  

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић потписао је Декларацију о родном буџетирању у Влади Србије.

Ову декларацију потписали су извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић и представници 20 локалних самоуправа у Србији које су прихватиле принцип родно одговорног буџетирања, а у присуству Зоране Михајловић, министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и председнице Координационог тела за родну равноправност.

  

Она је овом приликом најавила да ће у буџету за 2016. годину, како код локалних самоуправа тако и у републичком, бити уведено родно буџетирање како би се водило рачуна да трошење новца буде у интересу оба пола.

Она је позвала и друге председнике општина да се прикључе тој иницијативи и нагласила да је то кључ за економско оснаживање жена, које ће на крају допринети вишем привредном расту Србије.

 

Михајловић наводи и да Републички завод за статистику уводи индекс родне равноправности, што је начин да се прати где је Србија по том основу.

 

Шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен изразио је задовољство због Стратегије и Акционог плана за већу инклузију жена у Србији и навео да је са тачке гледишта међународних финансијских институција то једнако важно и из угла људских права и привреде.

  

 

Он је рекао да на тржишту рада у Србији учествује 54 одсто жена и 70 одсто мушкараца.

 

Верхеијен је оценио да је 16 одсто прихода у Србији изгубљено због слабе укључености жена у тржиште рада.

Извршна директорка НАЛЕД-а, који је покретач иницијативе, Виолета Јовановић, подсетила је да је више од 50 одсто жена на селу, у средњим и позним годинама, без посла и нагласила да лидери локалних самоуправа који су приступили овој иницијативи стратешки размишљају, што ће на крају водити смањењу разлика и успешнијим привредним резултатима.

  

Јовановић је поручила да ће НАЛЕД наставити да подржава жене које се баве малом привредом. 

Потписивању данашње инцијативе присуствовао је и директор канцеларије ЕБРД у Београду Даниел Берг.

 
< Претходно   Следеће >
Program evropskog partnerstava sa opštinama