Природа ПДФ Штампај Е-пошта

vucjanka.jpg

Пошто га карактерише умерено-континентална клима са веома благим зимама и умерено топлим летима, лесковачки крај обилује природним лепотама које су по својој разноликости и лепоти веома ретке. 
Бројне планине, језера, реке, бање, кањони, клисуре... одлика су овог краја. 

 


Реке

juzna.jpg

Највећа река лесковачког краја је Јужна Морава која тече од југа према северу и заједно са Западном Моравом чини Велику Мораву. У Јужну Мораву се уливају: Власина, која захвата воду из Власинског језера и протиче кроз Црну Траву и Власотинце; Ветерница, која протиче кроз Лесковац; Јабланица, која извире подно Гољака и протиче кроз Медвеђу и Лебане; Пуста Река, која креће са планине Радан, напуни Брестовачко језеро и протиче кроз Бојник. Вучјанка, која креће са планине Кукавице, протиче кроз Вучје и улива се у Ветерницу. У лесковачком крају познате су и Козарачка река, Предејанска, Копашничка и Сушица.

 


Биљни и животињски свет

svet.jpg

Природна богатства лесковачког краја погодују великој разноврсности биљног и животињског света. Најраспрострањеније су од животиња: срндаћи, дивље свиње, зечеви, јаребице и фазани, док је код биљака приметно веома разнолико присуство лековитих и других корисних биљака. Прва флористичка истраживања на овој територији вршио је оснивач српске ботанике Јосиф Панчић крајем 19. века. Заједно са својим сарадницима он је пронашао на Острозубу изузетно ретку биљку, ендемореликт ловор вишњу - зелениче (Прунус Лауроцерасус). Више од 100 година ова биљка заокупља пажњу ботаничара из читавог света, јер се на њу досада наишло само у Бугарској и на још 2-3 локалитета. Због тога је Острозуб проглашен строгим природним резерватом. Иначе, лесковачки крај поседује још преко  50  ретких (углавном лековитих) биљака, ендема и релката

 


Грделичка клисура

klisura.jpg

Десетак километара јужно од Лесковца, пространа лесковачка котлина почиње да прелази у брдовит предео под шумом. Ту настаје живописна Грделичка клисура, чији се најјужнији део зове Момина клисура. Кроз клисуру протиче река Јужна Морава. У наставку клисуре, на 25км од Лесковца, налази се Предејане, лепо планинско излетиште опкољено шумом, брдима, заклоњено од ветра и без магле - идеално зa одмор.

 


babickagora.jpg

Обронци Бабичке горе

Ова нетакнута планинска лепотица богата је разноврсном дивљачи, а њена посебност огледа се и у томе што се са њених обронака пружа изузетан поглед на Суву планину, тако да може представљати полазну тачку за организовање пешачких планинарских тура.

 


Кањон реке Вучјанке

vucjanka.jpg

Протичући кроз усеке, стене и литице планине Кукавице, река Вучјанка прави предивне канале, слапове и „казане“. У кањону дугом неколико километара има више атрактивних места за купање. У самом средишту кањона реке Вучјанке смештена је једна од најстаријих хидроцентрала на Балкану. Изграђена је 1903. године, а и данас је у функцији. 

 


Кукавица

Потенцијал за развој туризма у граду Лесковцу је планина Кукавица, која је смештена између Врањске котлине на југу, Лесковачке на северу, односно Грделичке клисуре на истоку и долине Ветернице, са највишим врхом Влајном (1441 м.н.в.). Овако ограничена захвата 587 м2 површине. 

kukavica4.jpg
Посебна је предност ове планине у податку да је од Лесковца удаљена само 16 км. Са њиме је спојена линијама приградског саобраћаја, велике учесталости полазака и путем са савременим коловозом. Планина Кукавица располаже природним условима за развој планинског и ловног туризма, обзиром на богатство ловне дивљачи, од којих су најзначајније дивље свиње и срнећа дивљач. Остале врсте дивљачи и птица, као и присуство предатора, доминирају овим пространствима којима ЈП "Србија шуме" газдује преко установљеног ловишта "Кукавица" које се налази на 1360 м н.в. Испред врха постоји ски стаза у дужини од 600 м, ширине 100 м, са просечним нагибом од 22 %. Кукавица је идеално место за припреме спортиста, планинарење и шетње у природи, сеоски туризам, брање   лековитог биља. 

Власинско језеро

 Власинско језеро је најпривлачнији и најпосећенији туристички центар југа Србије, удаљено је од Лесковца 75 км. Лежи на висоравни, чија је надморска висина 1260 м, у подножју планинских висова Чемерника, Варденика и Стрешера који се благо спуштају до обала језера. 

vlasinsko.jpg
Микроклиматске прилике Власинског језера омогућавају интензивно целогодишње искоришћавање. Температура воде на површини језера у сунчаним данима креће се од 21-23С, што омогућава купање.Снежни покривач у овим крајевима задржава се од почетка децембра до краја мартаа, па су прелепе стазе за скијање права атракција за љубитеље зимских спортова.
Примамљиви пејзажи, непрегледна шеталишта, богатство флоре и фауне, еколошки чиста, нетакнута природа са климом која посебно погодује здрављу, пружа непоновљив доживљај овог простора.Због свега овога Власинско језеро представља туристички бисер и атракцију југа Србије.

 


Пашина чесма
pasina.jpg

Излетиште Пашина чесма, представља најпосећеније и најперспективније излетиште лесковчана.Налази се 10 км од Лесковца.

Положај, конфигурација терена и богатство четинарском и храстовом шумом на 86 ха, чини излетиште атрактивним за спорт, рекреацију и ловни туризам.

 


Сијаринска бања

Сијаринска Бања је удаљена 52 км од Лесковца. Налази се на 530 м надморске висине.До Бање се стиже:
-аутопутем Београд-Ниш-Лесковац,
-регионалним путем Лесковац-Приштина,
-железницом (Београд-Ниш-Атина).

banja1.jpg
Бања има изворе минералне воде (температура од 32 до 72°C). Постоји и радиоактивно-сумпоровито блато.
У Бањи постоји гејзер вреле воде чији водени стуб достиже висину од 8м и повремени гејзер који еруптира на сваких 10 минута. 
Купање у Сијаринској бањи лечи:
-реуматизам, ишијас, лумбаго, неуралгије, костобоља, малокрвност, плућне болести, стомачна обољења, болести црева, бубрежне болести, болести јетре и жучне кесе, мање срчане мане.

 

 
Program evropskog partnerstava sa opštinama