Ретроспектива ПДФ Штампај Е-пошта

 

Последице неуспешно спроведене рационализације

 

 Марта месеца 2010.године из градских управа, фондова, установа културе, рационализовано је укупно 317 упошљеника.

Морам да напоменем да је функционисање Града и те како оптерећивао превелики број радника, и то се нарочито видело у незнатном % буџета који се издвајао за нове инвестиције и нова улагања.

Међутим, начин на који је одрађена рационализација је у најмању руку катастрофалан, са последицама које се и сада осећају, без критеријума, без оцењивања квалитета рада, где су самохрани родитељи отпуштани, а с друге стране читаве породице остајале да раде. 

Држава се те 2010.године није укључила да било каквом мером, административном или финансијским средствима помогне нашем Граду.

Зато је Град у 2010.години подигао кредит од 84 милиона динара  са каматом од 5.3 милиона, и издвојио сопствена средства у износу од 54,2 милиона динара да би фиансирао рационализацију, тако да је укупно издвојено 143,5 милиона динара. 

Пошто је рационализација спроведена на тај и такав начин, рационализовани радници су поднели тужбе суду за повратак на посао.

Такав приступ раду и неодговорност претходника у великој мери допринео је ситуацији у којој се сада налазимо.

Путем споразума и принудних наплата у току 2013.године и у првој половини 2014.године Град је потрошио још 100 милиона динара по судским пресудама.

Очекујемо да на крају овог тешког процеса рационализација кошта Град укупно око 300 милиона динара.
Решавање проблема водоснабдевања у Грделици 
У  2014. години град Лесковац издвојио је  значајна средства за решавање проблема водоснабдевања Грделице водом за пиће.

Проблем је стар више десетина година.

Када је др Горан Цветановић током 2008. и 2009. године, једно кратко време, тачније 9 месеци, обављао посао градоначелника, на Градском већу донета је одлуку о издвајању средстава за решвање проблема водоснабдевања Грделице водом за пиће.  Обезбеђено је било 8 милиона динара. Дошло је до промене власти, и проблем је остао нерешен.

Зато је ове године, услед оправданих протеста мештана Грделице, локално руководство на челу са Гораном Цветановићем приступило решавању овог горућег проблема, тим пре што је ове године, проблем ескалирао, делимично изградњом мини хидроцентрале у близини водозахвата, али и због веома обилних падавина током године због којих је долазило да честог мућења воде и искључења са мреже. 

Градско веће и Скупштина града Лесковца су одобрили 2,5 милиона динара за решавање проблема на таложнику. Локација за ову минихидроелектрану се налази у катастру минихидроелектрана који је израдио Институт Јарослав Черни. Локацију је на лицитацији дало Министарство енергетике.

Ангажован је и стручњак са ГАФ-а Ниш који је помогао при изради тех. документације. Објекат је уцртан у катастар. Приступило се изради техничке документације где је учествовао и проф. Слободан Миленковић са ГАФ-а Ниш.

Захваљујући ангажовању градоначелника Цветановића лично и сарадњи са руководством општине Власотинце, због тога што се таложник налази на територији општине Власотинце, одобрење за санацију таложника и унапређење технологије прераде воде је издала орштинска управа за урбанизам из Власотинца 24.10.2014. год. Расписан је тендер за избор извођача радова на санацији таложника. Почетком новембра је завршен тендер и као најповољнији извођач је изабрана фирма ''Црна Трава '' из Лесковца са најповољнијом понудом у износу од 1.847.713,50 динара. Како није бло желби на одлуку, приступило се изради радова. Надзорни орган је ЈП Дирекција за урбанизам и изградњу, а рок за за завршетак радова је 30 дана.

Тиме ће проблеми Грделичана са водом бити у највећој мери решени.
 

Осмоспратница и формално у власништву града

Захваљујући ангажовању локалне самоуправе,  Дом привреде, зграда чувене осмоспратнице и формално је средином 2014. године прешла у власништво града Лесковца.

Одлуку о томе донео је Привредни апелациони суд у Београду.  Том одлуком коначно је потврђено да је зграда власништво града. Како је претходно руководство града са демократама, већ „отписало ову зграду" и препустило да она припадне „Југобанци А.Д" , ово се сматра једним од већих успеха локалне власти на челу са Гораном Цветановићем на челу. Реч је о делу зграде према реци, и то подрумских просторија, приземља, првог и другог спрата, укупне површине 2020 метара. За коришћење ових просторија град је годинама уназад плаћао закуп Југобанци А.Д. у стечају, за шта је месечно издвајано око 400 000, 00 динара.

Сада се остварује огромна уштеда, која на годишњем нивоу износи 4.6милиона динара.  

 


 
Program evropskog partnerstava sa opštinama